Všetko o káve

S náznakom vášne v každej kvapke kávy

Známe a doteraz neznáme vlastnosti kávy

Známe a doteraz neznáme vlastnosti kávy

Káva podľa medzinárodných vedcov má liečebné a kozmetické vlastnosti. Preto svet oceňuje nielen jej lahodnú chuť a vôňu, ale kávové zrná sa teraz stali perfektnou prírodnou surovinou pre farmaceutický a kozmetický priemysel.

Pozrite sa, koľko viete o menej známych vlastnostiach kávy!

Kofeín – neoceniteľná zložka kávových zŕn:

  • Obsahuje antioxidanty! Kyselina chlorogenová a kyselina kávová, väzbové soli, hlavné zložky (vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, zinok, meď, sodík, kobalt, nikel, mangán, chróm)a vitamíny skupiny B, organické kyseliny (mravčia, octová, glykolová, mliečna) sú cennými zložkami anti-age kozmetiky. Mastné kyseliny a éterické oleje, sacharidy, vláknina a bielkoviny robia kávu bežne používaným doplnkom mnohých liečiv a kozmetiky.
  • Urýchľuje metabolizmus v tele a predovšetkým spaľovanie tukov. Preto je káva zložkou populárnych prípravkov, ktoré uľahčujú chudnutie.
  • Znižuje koncentráciu histamínu – látky podieľajúcej sa na alergických reakciách. U ľudí trpiacich astmou ovplyvňuje bronchodilatáciu a preto znižuje frekvenciu a závažnosť záchvatov dýchavičnosti.
  • Pozitívne ovplyvňuje centrálny nervový systém. Urýchľuje tok elektrických impulzov v mozgu a stimuluje myseľ. Zlepšuje a zvyšuje krátkodobú pamäť a tiež zdokonaľuje koncentráciu. Telo začne absorbovať kofeín z tráviaceho traktu približne po štvrtine hodiny po vypití šálky kávy.
  • Pozitívne ovplyvňuje mikrocirkuláciu v kapilárach kože – rozširuje ich a zlepšuje prietok krvi, čím zmenšuje nepríjemný a nežiaduci vzhľad tmavých kruhov pod očami.
  • Stimuluje rast vlasov a znižuje citlivosť vlasových cibuliek, nepriaznivý účinok hormónov a znižuje škodlivý účinok stresu na vlasové folikuly a znižuje ich stratu.
  • Výrazne znižuje viditeľnosť celulitídy a vďaka nej sa koža stáva hladšia, pevnejšia a pružnejšia.

Nedávne experimenty svetových výskumných centier ukázali, že pravidelné pitie mierneho množstva kávy (2-3 šálky) môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby a znížiť riziko alebo oddialiť nástup Parkinsonovej choroby.

Silné antioxidanty obsiahnuté v kávových zrniach, neutralizujú voľné radikály nebezpečné pre zdravie, zlepšujú čistenie tela od toxínov a mobilizujú obranné mechanizmy.

V poslednej dobe všetky wellness centrá a salóny estetickej medicíny odporúčajú liečbu s názvom Coffee SPA. Nie je to nič iného než peeling pripravený na základe pripravenej mletej kávy. Je to najefektívnejšia procedúra podporujúca modelovanie tela a boj proti celulitíde. Takýto kávový peeling sa dá ľahko urobiť doma. Môže to byť príjemná masáž a účinky tejto procedúry sú viditeľné po prvej aplikácii.