Všetko o káve

S náznakom vášne v každej kvapke kávy

Káva na milión spôsobov

Káva na milión spôsobov

Každá krajina má svoje zvyky – podobne je aj so spôsobmi výroby a servírovania kávy. Každý kútik Zeme má svoj vlastný spôsob na získanie najlepšej chuti a arómy z kávových zŕn.

Začnime našu cestu rôznymi kávovými tradíciami …

Espresso – talianska špecialita s intenzívnou vôňou. Jedná sa o veľmi silný napoj varený v kávovare s malým množstvom vody (50 až 70 ml), ktorý sa podáva v malých šálkach. Espresso je tiež základom pre výrobu mnohých ďalších typov kávy.

Cappuccino – talianska špecialita s veľmi lahodnou chuťou. Táto káva sa skladá rovným dielom z espressa, horúceho mlieka a mliečnej peny, podáva sa v porcelánových objemných šálkach s kapacitou 200 ml. Taliani pijú Cappuccino posypané kakaom, strúhanou čokoládou alebo škoricou.

Caffé Latte – káva s mliekom populárna v celej Európe. K jednotnému alebo dvojitému espresu pridajte mlieko v pomere 2/3 mlieka k 1/3 kávy. Latte sa obvykle podáva vo vysokých pohároch alebo v objemných šálkach.

Latte Macchiato – talianska špecialita, ktorá sa podáva vo vysokej sklenici s dlhou lyžicou. Do speneného mlieka sa pridáva horúce espreso, aby sa získali tri rovnomerné vrstvy: mlieko, espresso a mliečna pena. Latte Art využíva prúdy napeneného mlieka, sirupy, omáčky a sladké posypy, aby barista mohol vytvárať grafické vzory na povrchu podávané kávy. S malým špáradlom môžete pripraviť skutočné majstrovské diela.

Caffé Coretto – nápoj vynalezený Talianmi, podávaný v malých, nízkych pohároch. Túto kávu sa ochucuje alkoholickými nápojmi (grappou, brandy alebo sambukou).

Caffé Noisette – kávová špecialita zo Švajčiarska. Porciu mierne vyšľahanej smotany sa pridáva do šálky silnej kávy s prídavkom višňového likéru.

Caffé Melange – tradičný recept na varenie tejto kávy pochádza z Rakúska. pripravuje sa na základe rozšíreného espressa s prídavkom horúceho mlieka. Mliečna pena na povrchu je posypaná nastrúhanou horkou čokoládou.

Flat white – káva z Austrálie a Nového Zélandu. Tradične sa pripravuje z dvojitého espressa s teplým mliekom. Flat white by mala mať úplne rovný povrch.

Caffé Americano – táto špecialita sa narodila počas druhej svetovej vojny v Taliansku. Americkí vojaci umiestnení v Taliansku doplňovali espresso teplou vodou v pomere 1: 1.

Mocha – sa vyrába na základe espresa, do ktorého sa pridá čokoláda, zalieva sa horúcim mliekom a zdobí šľahačkou.

Mocha breve – americká špecialita pripravená na základe espresa s horúcou zmesou mlieka a šľahačky.

Caffé Marocchino – špecialita z Alexandrie, pripravená na základe espresa, ku ktorej je pridaný kakaový alebo čokoládový sirup s malým množstvom napeneného mlieka.

Caffé Frappe – káva sa podáva studená s prídavkom drveného ľadu, ovocných sirupov alebo zmrzliny. Podáva sa vo vysokých pohároch.

Írska káva (Irish coffee) – špecialita z Írska, pripravená na základe espresa s prídavkom whisky, hnedého cukru a zdobená šľahačkou. Podáva sa v pivnom poháre.

Viedenská káva – viedenská špecialita založená na espresso alebo čiernej varenej káve, do ktorej sa pridá roztavená čokoláda. Podáva sa v pohári a zdobí šľahačkou.

Caffé Romano – espresso podávané s citrónovou kôrou. V tomto recepte je prípustné pridať do kávy niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Caffe Freddo – espresso podávané za studena. Pripravuje sa zaplavením kociek ľadu teplým espresom s prídavkom niekoľkých kvapiek alkoholu (grappa alebo brandy) alebo trochou napeneného mlieka.

Caffé Lungo – pripravuje sa podobne ako espresso, ale po získaní približne 25-30 ml extraktu nezastavujeme varenie, pokračujeme až kým nezískame 50-60 ml, aby káva bola jemnejšia.

Caffé Ristretto – káva pripravená ako espresso, ale z menšieho objemu vody (len 15 ml).

Caffé con panna – espresso podávané s malým množstvom šľahačky.

Káva s medom – espresso podávané s prídavkom medu a penivého mlieka na vrchole. Baristi tiež odporúčajú pridávať do tejto kávy škoricu.

Caffé Cortado – espresso podávané s kondenzovaným mliekom.