Všetko o káve

S náznakom vášne v každej kvapke kávy

Káva v Európe

Káva v Európe

Káva prišla do Európy začiatkom 17. storočia. Spočiatku káva nebola veľmi populárna. Pre vtedajších Európanov bola vôňa kávy úplne novým zážitkom. Bolo možné ju stretnúť vo veľkých, moderných prístavoch, ako napríklad: Amsterdam, Londýn alebo Hamburg. Veľká historická udalosť z roku 1683, za ktorú je možné uznať obliehanie Viedne Turekmi (bitka pri Viedni), prispela k rastu popularity a rozvoju kultúry prípravy a pitia kávy v Európe. Spočiatku káva v Európe vyvolala aj náboženskú diskusiu, pretože predstavitelia cirkvi verili, že káva kvôli svojmu arabskému pôvodu je dielom Satana. V obrane kávy musel zasiahnuť pápež Klement VIII. Vďaka nemu mohli kresťania tento nápoj bezhriešne ochutnať. V koloniálnej ére kávový monopol zažil svoju expanziu a dostal sa na všetky kontinenty sveta. Začiatkom 19. storočia sa káva stala cennou komoditou. V súčasnosti je káva, po rope, najpredávanejším produktom na svetových trhoch. Jedná sa o jeden z najpopulárnejších nápojov na svete, ktorý sa vyrába na stovky spôsobov a každá krajina má vlastnú tradíciu podávania kávy.

Prvá kaviareň v Anglicku bola otvorená v Oxforde v roku 1650. Patrila Jacobsovi, Židovi tureckého pôvodu. Ďalšie anglické kaviarne vznikli v Londýne.

Káva bola prvýkrát privezená do Francúzska v roku 1644. Parížska elita sa s týmto čiernym nápojom zoznámila na slávnostnom večierku, ktorý usporiadal turecký poslanec Mustafa Paša v roku 1669. Obľúbili si ho nielen Francúzske salóny a šľachta, ale neskôr aj predstaviteľa všetkých stavov.

Po porážke Turekov vo Viedni v roku 1683 založil Franciszek Jerzy Kulczycki prvý Kafehauz v hlavnom meste Rakúska. Legenda hovorí, že to Poliak urobil s použitím kávových zásob, ktoré nechali utekajúci Turci.