Všetko o káve

S náznakom vášne v každej kvapke kávy

Legenda o káve

Legenda o káve

Podľa archeológov, ktorí urobili výskum v krajinách čierneho kontinentu, sa v Etiópii plody kávovníka používali už v prvom tisícročí pred naším letopočtom. Boli podávané varené s maslom a soľou. Kávovník však nebol kultivovanou rastlinou a jej plody boli zhromažďované z prírodných zdrojov.

O objavení vlastnosti kávových zŕn sa rozprávajú legendy…

Prvá legenda o objavení vlastností kávových zŕn hovorí, ako pri cestovaní cez Afriku Shaikh ash-Shadhili uvidel kozie stádo. Zdalo sa mu, že sú neobyčajne energické a povzbudené. Ochutnal ovocie, ktoré jedli, a zistil, že má stimulujúci účinok aj na neho.

Druhá legenda o objave vlastností kávových zŕn je o mladých pastieroch z Etiópie. Kaldiho kozy boli tak plné energie, že sa necítili unavení, bežali a robili hluk po celú dobu. Nezaspávali ani v noci a kvôli nim nemohol si oddýchnuť ani on. Unavený takým správaním stáda, bol presvedčený, že zvieratá sú posadnuté zlými silami. Preto išiel do jedného jemenského kláštora so žiadosťou o pomoc. Duchovní si všimli, že medzi kávovníkom, ktorý kozy jedli, a ich správaním je úzky vzťah. Rozhodli sa tiež vyskúšať sily týchto plodov. Boli veľmi nechutné, tak znechutene odhodili zrna do ohňa. Po chvíli pocítili intenzívnu a príjemnú arómu. Zvedaví mnísi vytiahli z ohňa spálené kávové zrná a hodili ich do vriacej vody. Získaný týmto spôsobom napoj mal nielen veľmi príjemnú vôňu, ale dal sa aj piť. Mnísi zaobchádzali s kávou ako s darom prichádzajúcim priamo od Boha, pretože vďaka nemu mohli tráviť dlhé hodiny na modlitbe a necítili sa unavení a vyčerpaní. Pastieri nariadili zmeniť miesto, kde sa zvieratá pasú, aby zostali ďaleko od energizujúcich rastlín.

Ešte jedna legenda hovorí, že kávu objavil arabský mních Ali Ben Omar, ktorý uzdravil veľa nemocných ľudí v malom meste, vrátane dcéry miestneho vládcu. Chudobný mních sa zamiloval do princeznej, ale kráľ nemal v úmysle mu sľúbiť dcérinu ruku a vyhnal ho z mesta. Nešťastne zamilovaný mladík sa modlil k Bohu a prosil o pomoc tak horlivo, že bol nakoniec vypočutý. Raz sa Omarovi zjavil anjel, ktorý mu poslal krásneho, farebného vtáka. Vták viedol mnícha, kým narazil na ker s červenými plodmi. Bol to kávovník. Inšpirovaný Ali zbieral ovocie, varil ho a ponúkol napoj pútnikom, ktorí šli do miesta. Pútnici, očarení vlastnosťami nápoja, ktorý dodáva energiu, šírili správu o magickej tekutine. Informácie o tom sa dostali ku kráľovi, ktorý nariadil priviesť Aliho do mesta. Na oplátku za tajomstvo, ako urobiť čarovný nápoj mu panovník sľúbil svoju dcéru.