Všetko o káve

S náznakom vášne v každej kvapke kávy

História kávových zŕn

História kávových zŕn

Než pocítite túto nádhernú vôňu kávy a budete si môcť vychutnávať jej lahodnú chuť, musí vzniknúť zrno …

Toto je krátky príbeh jedného zrnka kávy.

Niekde v tropickom a subtropickom podnebí: v strednej a južnej Amerike, v Afrike, Ázii a Oceánii, v severnej Austrálii, alebo na ostrovoch okolo rovníka, je pôda ideálna pre vývoj kávových zŕn.

Z malého zrnka kávy vyrastá rastlina so širokými, tmavými, lesklými listami, ktorá kvitne množstvom bielych kvetov so sladkou vôňou jazmínu alebo pomarančového kvetu.

Voľne rastúci ker kávovníka môže dosiahnuť výšku aj niekoľko metrov a podobá sa obrovskému stromu. Krásne, biele kvety sa neskôr zmení v dozrievajúce červené ovocie. Keď dozrejú na tropickom slnku, začína čas zberu.

Na zbieranie kávy sa nepoužívajú žiadne stroje, preto v potu čela sa plody zbierajú ľudskými rukami. Zozbierané kávové ovocie je rozložené na rohožkách, aby sa mohlo sušiť na slnku po dobu 2 až 3 týždňov. Prirodzené sušenie sa považuje za najlepšie pre kvalitu kávy a používa sa tam, kde sú vhodné klimatické podmienky. Červené plody kávovníka sa často otáčajú, aby boli rovnomerne vysušené, hlavne s cieľom zabrániť procesu fermentácie. Sušená zrná sa extrahujú z vysušenej škrupiny a následne sa potom triedia podľa veľkosti a hmotnosti podľa princípu: čím väčší je zrno, tým je káva lepšia.

V triedených vrecúškach prichádzajú malá zrna do pražiarne, kde prechádzajú posledným procesom pred tým, než sa dostanú do Vašej šálky.